Magazine Twentse Zakenmannen


Wie: Han en Fabian Perik
Wat: Solide Facilitaire Diensten B.V.
Waar: Enschede

Vader en zoon als solide twee-eenheid

'In plaats dat onze karakters botsen, zijn we een prima team'

Solide BV maakt grote stappen in de wereld van facilitaire dienstverleners. Niet in de laatste plaats dankzij de eigenaren en compagnons Han en Fabian Perik. Vader en zoon hebben een voetbalverleden en brengen hun winnaarsmentaliteit met succes over op hun werknemers. "Het is de kunst alle puzzelstukjes te laten samenvallen", zegt het tweetal.

Han: "Ik ben het bedrijf vijftien jaar geleden samen met mijn vrouw begonnen, kleinschalig, vanuit huis, in Almelo. Ons eerste pandje betrokken we in Tubbergen, daarna gingen we naar Albergen. Sinds kort zitten we veel centraler, aan de rand van Enschede, in een moderner pand, en het bedrijf telt inmiddels 150 medewerkers."

Fabian: "Ik ben enorm trots op mijn vader, maar aan werken in het familiebedrijf had ik vroeger nooit gedacht. In mijn tienerjaren had ik, als speler van de B1 van FC Twente/Heracles, de droom om profvoetballer te worden, maar door blessures moest daar een streep doorheen. Daarna wilde ik fysiotherapeut worden, maar daar bleek ik te commercieel voor te zijn. Ik heb toen met succes een studie gevolgd voor HRM-manager, heb een tijdje bij een uitzendbureau gewerkt om ervaring op te doen en toen, ja, toen kwam de vraag van mijn vader."

Han: "Onze bedrijfsleider vertrok en ik was op zoek naar iemand met een goed communicerend vermogen, leidinggevende capaciteiten en oog voor mensen. Fabian voldeed perfect aan dat profiel, hij had inmiddels vlieguren gemaakt in het bedrijfsleven en hij gaf aan er klaar voor te zijn. Mensen die ons goed kennen, waren bang dat we niet nauw zouden kunnen samenwerken, omdat onze karakters zouden botsen. In de praktijk is het tegendeel waar. We vullen elkaar prima aan."

Fabian: "We zijn allebei dominant en duidelijk, maar hebben wel een luisterend oor. Mijn vader is iets rustiger van aard. Maar ik zie het juist als een voordeel dat hij mijn compagnon is. Door de bloedband durf ik dingen juist makkelijker tegen hem te zeggen. Andersom ook. Zoals we ook makkelijker kritiek van elkaar accepteren. Maar veel meningsverschillen hebben we niet. In 99 van de 100 gevallen zitten we op één lijn."

Han: "We hebben allebei een winnaarsmentaliteit. Ik ben 25 jaar amateurtrainer geweest in het regionale voetbal, bij clubs als SC Enschede, De Tukkers en Almen. Die aanpak neem ik mee naar de bedrijfsvloer. In feite ben ik binnen Solide immers ook een soort van trainer, zoals je het personeel kunt vergelijken met een voetbalelftal. Niet iedereen is hetzelfde, de een is grillig, de ander meegaand, maar het is juist de kunst mensen in hun kracht te laten functioneren en er een team van te maken. Als je die puzzelstukjes in elkaar kunt laten vallen, krijg je een mooi resultaat."

Fabian: "Daarbij is communicatie heel erg belangrijk. Naar onze mensen toe, maar zeker ook naar de opdrachtgever. Vandaar ook dat we bewust kiezen voor een 'platte' organisatie en, dus, snelle communicatielijnen. We hechten erg aan persoonlijk contact met de opdrachtgever en aan terugkoppeling na geleverd werk. Solide staat voor flexibiliteit, efficiency, kwaliteit en service."

Han: "Daar selecteren we niet alleen ons personeel op, maar we zorgen intern ook voor de opleiding. Zodat onze mensen perfect op hun taak berekend zijn. Desgewenst kunnen we ook meer betekenen voor onze klanten dan de schoonmaakopdrachten alleen. We kunnen op een nette manier bij hen op de stoel gaan zitten om adviezen te geven over facilitaire diensten."

Fabian: "Het gaat prima met Solide, maar we hebben nog een stap te maken. Niet voor niets hebben we ons in Enschede gevestigd. Het doel is om over pakweg drie jaar bij iedereen op de radar te staan. Als mensen dan een dienstverlener zoeken in onze branche, moeten wij genoemd worden."

Han: "Voetbaltrainer ben ik niet meer, tegenwoordig vul ik mijn vrije tijd met het trainen en opleiden van mijn hond voor speurwerk. Dat is heerlijk ontspannend."

Fabian: "Ik ben in mijn vrije tijd echt een levensgenieter. Ik trek veel op met vrienden, houd van lekker eten en weekendjes weg. En nee, ik voetbal niet meer. Trainer wil ik ook niet worden, zoals mijn vader. Wel houd ik ervan mensen aan te sturen, en een winnend team proberen te formeren, maar dat doe ik al in mijn dagelijkse werk, bij Solide."